maanantai 24. elokuuta 2009

Harjoitus 22.8.2009

42,195 km. Venetsialaismaraton Kokkolassa. Testijuoksu, viikkokilometrit kesäkuun alusta (juoksumurtuma) 0, 0, 9, 75, 93, 20 (nuha), 32, 50, 80, 92, 96 ja 74 (viimeistely alkanut tämän viikon keskiviikkona).

Hiilihydraattitakkaus 10 % sokeria sisältävällä appelsiinitäysmehulla tiistai ja keskiviikko 3 litraa sekä torstai ja perjantai 5 litraa. Ilmatieteenlaitoksen paikallissää ennusti tiistaista lähtien lauantaiksi 21 Celsius-astetta, joka sitten toteutuikin.

Lähtö kello 10.00. Lähdetty takarivistä, jotta voitiin sanoa viimeisille lähtijöille anekdootti (metri lähtöviivan ylittämisen jälkeen): "Enää vajaa neljä kierrosta jäljellä." Rouvat pitivät tätä asennetta toiveikkaana. Kiireisemmät kilpailijat menivät menojaan.

Ensimmäisen kolmen kilometrin aikana ohitettu pääjoukko ja ensimmäisellä juomapaikalla vedetty juomaan henkeen. Kilometrin verran juomapaikan jälkeen ohitettu vanhempi juoksija, ja sanottu hänellä: "Täytynee ottaa rauhallisesti 15 km kohdalle, on tuota matkaa vielä jäljellä. Toisella juomapaikalla oli vielä tässä vaiheessa vesi ja urheilujuoma eri puolilla kevyenliikenteenväylää.

Toisen kierroksen aikan todettu noin kilometriä ennen lähtöpaikkaa olleelle risteyksen valvojalle: "Kaikkeen sitä ihminen alkaakin." Kierrosta myöhemmin tyttö sanoi: "Eiko vain kannattanutkin alkaa?", johon vastattu: "On tässä vielä kierros jäljellä." Jossakin vaiheessa ohitettu Haapaveden miesjuoksija, joka näytti peukaloa. Näytetty peukaloa takaisin.

Urheilujuoman maku aiheutti pahoinvointia, joten nestetäydennystä tehty vedellä, paitsi viimesellä kierroksella, jolloin tuntui, että hieman energiaa olisi hyväksi. Reitti merkitty pienillä sinisillä nuolilla, joita oli hieman vaikea huomata. Muutamassa kohdassa tuli tunne, että ollaanko sitä vielä reitillä. Tervamaratonin yhtenäinen viiva on hyvä ratkaisu.

Viimeisellä kierroksella oli tulla juostua suoraan kadulle, vaikka reitti kääntyi oikealla. Reitinvalvoja juossut eteen, ja suunta korjattu vaistonvaraisesti oikeaksi. Kyseessä on paikka, jossa juostaan ensin pitkään suoraan kaupungin läpi, ja sitten käännytään kaupungiojan ylittävälle sillalle ja siitä edelleen rautatien alikulkuun.

35 km;n jälkeen kilometrimerkit motivoivat jatkamaan, kun väsymys painoi jalkoja. Myös järjestäjien toteamukset siitä, että kyseessä oli viimeinen kierros, oli mukavaa. Paria kilometriä ennen maalia kuorma-auto kiilasi juoksureitille juoksijan eteen suojatielle, joten ajan säästämiseksi piti juosta auton takaa. Aikaisemmin keltainen Volvo kiilannut suojatielle Kokkolan keskustassa.

Reitin viimeisillä kilometreillä olevat pienet nousut saivat tämän juoksijan pohtimaan vakavasti mäkiharjoittelun lisäämistä harjoitteluohjelmaan. Maalisuora on hieman vaikea havaita, se edellyttää 90 asteen käännöstä kaiuttimien välistä.

Maalissa tarjolla urheilujuomaa, mehua ja vettä nestetankkaukseen ja suolakurkku ja säilykemandariineja sokeriliemessä hiilihydraattitankkaukseen. Tampereen Wiikiltä oli unohtunut juoksukengät matkasta, mutta hän sai hankittua kengät ja juoksi maratonin. Oululainen 100+ miesjuoksija sijoittui ensimmäiseksi miehet 60 maratonilla.

Kilpailun nopein (miehet yleinen, aika noin 2.34) ohitti tämän juoksijan kierroksella. Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia.