Luovuuden käyttämättä jättäminen on asiantuntijatyössä tapahtuva virhe, joka seuraa siitä, että ajatusten oppimiselle ja kypsyttelylle sekä innovaatioiden oivaltamiselle ei varata työaikaa (pakkotahtinen työ). Asiantuntijan odotetaan "antavan rahalle vastiketta" työaikanaan päivystämällä työpaikalla ja vapaa-aikanaan päivystämällä sähköisten viestivälineiden ääressä. (Salminen & Heiskanen 2009, 97–99.)
Suomalainen kulttuuri arvostaa puuhastelua (ajan käyttöä epäolennaiseen matalan tuottavuuden työhön) enemmän kuin ajattelutyötä. Tällöin ajatusten on mahdollista kehittyä nukkuessa. (Salminen & Heiskanen 2009, 98.)
Yksi luovuuden edellytys (lahjakkuuden lisäksi) on näennäinen tekemättömyys, ei-tekeminen. Pysähtyminen ja palauttava toiminta ovat välttämättömiä suorituskyvyn säilymisen kannalta. (Salminen & Heiskanen 2009, 98.) Asiantuntijan käyttäminen toimistotöihin, lähetysten toimittamiseen tai kahvikeittoon on organisaation resurssien hukkakäyttöä (ja lisäksi yhteisöväkivaltaa).
KIRJALLISET LÄHTEET:
Salminen, Jari & Heiskanen, Pirita. 2009. Taltuta kiire – Viisi askelta tehokkaaseen ajankäyttöön. Hämeenlinna: Talentum. Saatavuus: OAMK, liiketalouden yksikön kirjasto.