lauantai 7. marraskuuta 2009

Lajitaito

Lajitaito on urheilusuoritukseen liittyvä kykyä oppia liikemalleja, kykyä käyttää opittuja liikemalleja uusien liikemallien oppimiseen, kykyä kehittää oikea suoritustekniikka ja kykyä soveltaa oikeaa suoritustekniikkaa. Lajitaidon tasoon vaikuttavat liikkeitä säätelevä aistimotoriikka, lihas-hermokoordinaatio (voimataso ja nivelten liikkuvuus) ja psyykkiset tekijät. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 29.)

Lajitaito voidaan havaita liikkeissä suoritustekniikan hallintana ja taitavuutena. Taitavuus jaetaan lisäksi yleistaitavuuteen ja lajikohtaiseen taitavuuteen. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 31.)

Lajitaidon oppimisen valmius määräytyy urheilijan perittyjen ja hankittujen (valmentautuminen) lähtökohtien pohjalta. Jako voidaan tehdä myös perustuen urheilijan henkilökohtaisten ominaisuuksien ja urheilulajin lajikohtaisten ominaisuuksien perusteella. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 29.)

Urheilijakohtaisella lajianalyysillä selvitetään lajitaidon oppimisen valmiustaso. Urheilija henkilökohtaisiin ominaisuuksiin perustuvia lajitaidon oppimisen valmiuteen vaikuttavia tekijöitä ovat (pääosin aakkosjärjestyksessä):
  1. aistien kunto
  2. fyysinen rakenne
  3. peruskunto
  4. muut koordinaatioon vaikuttavat tekijät
  5. psyykkiset tekijät
  6. sukupuoli
  7. tilasta johtuvat tekijät
  8. ympäristöstä johtuvat tekijät. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 29.)
Urheilijakohtaisella lajianalyysillä selvitetään lajitaidon oppimisen valmiustaso. Urheilulajin lajikohtaisiin ominaisuuksiin perustuvia lajitaidon oppimisen valmiuteen vaikuttavia tekijöitä ovat (aakkosjärjestyksessä):
  1. biomekaaniset tekijät
  2. fysiologiset tekijät
  3. pedagogiset tekijät
  4. psyykkiset tekijät
  5. motoriset tekijät
  6. sosiaaliset tekijät. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 29.)
Motorinen lajitaidon kehittäminen tapahtuu hitaasti. Motoristen valmiuksien lisääminen aloitetaan lapsuudessa ja se painottuu ikävuosien 6 (tai 7)–12 välille (monilajisuus). Lajivalinnan keskimääräinen suoritusikä on 10–14 ikävuotta. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 30 ja Mero, Peltola & Saarela 1987, 58.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Helin, Pertti, Oikarinen, Erkki & Rehunen, Seppo. 1982. Nopeusvalmennus. Vaasa: Valmennuskirjat Oy.
Mero, Antti, Peltola, Esa & Saarela, Jussi. 1987. Nopeus- ja nopeuskestävyysharjoittelu. Jyväskylä: Mero Oy.