lauantai 7. marraskuuta 2009

Taitavuus

Taitavuus on (urheilusuorituksessa) motorista luovuutta, joka mahdollistaa monimutkaisen suoritustekniikan oppimisen ja parantamisen. Taitavuus jaetaan yleistaitavuuteen ja lajikohtaiseen taitavuuteen. Taitavuus ja suoritustekniikan hallinta muodostavat yhdessä lajitaidon. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 31.)

Taitavuutta tarvitaan kaikissa urheilulajeissa. Taitavuuden merkitys on suuri muun muassa seuraavissa tapauksissa (aakkosjärjestyksessä):
  1. liikekoordinaatioon perustuvat lajit (taitoluistelu, telinevoimistelu, yleisurheilu jne.)
  2. nopea reagointi muutoksiin (hiihto, kamppailu-urheilu, pelit, suunnistus jne.)
  3. refleksiomainen tasapainon palautus (liukastuminen, kompastuminen, törmäys). (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 31.)
Yleistaitavuus tarkoittaa kykyä oppia monien urheilulajien lajikohtaisia lajitaitoja. Lajikohtainen taitavuus tarkoittaa kykyä oppia nopeasti uusia lajitekniikoita, kykyä soveltaa lajitekniikkaa tarkoituksenmukaisesti muuttuvissa tilanteissa ja olosuhteissa ja kykyä korjata tekniikassa ilmenneitä virheitä. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 31.)

Taitavuuden tasoon vaikuttavat aistihavaintojen tarkkuus, opittujen liikkeiden määrä ja urheilusuorituskyvyn eri osa-alueiden taso. Urheilusuorituskyky ja taitavuus ovat vuorovaikutuksessa keskenään. (Helin, Oikarinen & Rehunen 1982, 31.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Helin, Pertti, Oikarinen, Erkki & Rehunen, Seppo. 1982. Nopeusvalmennus. Vaasa: Valmennuskirjat Oy.