torstai 19. marraskuuta 2009

Yhteisöväkivalta: Case Ari Laukkanen

Juuan kunnan terveystarkastaja Ari Laukkanen käytti yhteisöväkivaltaa (väänsi käden selän taakse) Mikkelin teknillisessä oppilaitoksessa opiskelijana ollessaan terveysteknikko-opiskelijoiden hyväksymänä rankaisutoimena noin vuonna 1984. Ari Laukkanen ei osoittanut katuvansa tekoaan millään tavoin ("moraalinen rankaisuoikeus").

Terveystarkastaja Ari Laukkanen toimi Liisa Kähkösen (Kuhmo, puoliso Mauno Ruuska) provosoimana. Väkivallan käytön hyväksyjiä olivat muun muassa Sirpa Lepistö, Jari Pihlajaniemi, Jouko Karjalainen, Mauno Ruuska, Pasi Niemi, Tarja Anderson, Harri Heikkilä, Pirjo Punkeri ja Reijo Pelkonen (Raahen kaupunginvaltuutettu). Yhteisöväkivallan hyväksymisestä huolimatta nämä henkilöt ovat toimineet terveystarkastajan tehtävissä kohta 25 vuotta.

Ari Laukkasta ei voida saattaa enää edesvastuuseen, koska poliisi ei tutki pahoinpitelyitä, joiden tutkintapyyntöä ei ole tehty riittävän ajoissa. Lisäksi edellisessä kappaleessa mainitut henkilöt (virassa toimivat kunnalliset terveystarkastajat) pitävät ilmeisesti vieläkin Ari Laukkasen suorittamaa laitonta rankaisutoimenpidettä laillisena ainakin valmistumisen jälkeen tapahtuneesta mustamaalaamisesta päätellen, josta on seurannut pitkäaikaistyöttömyys.

Tämän esimerkin tarkoitus on osoittaa se, että yhteisöväkivaltaa ei esiintyisi miesvaltaisilla teknisillä aloilla. Lisäksi tapauksessa on huomionarvoista se, että naishenkilö (Liisa Kähkönen) onnistui manipuloimaan Ari Laukkasen yhteisöväkivallan fyysiseksi toteuttajaksi. Nämä tapaukset eivät unohdu.

KATSO MYÖS:
Yhteisöväkivalta: arvonalennus
Yhteisöväkivalta: Case Kimmo Kentala -virkajärjestely
Yhteisöväkivalta: häirintä
Yhteisöväkivalta: itsepuolustuksen kieltäminen
Yhteisöväkivalta: kohteeksi valitun asema
Yhteisöväkivalta: moraalinen kuritusoikeus
Yhteisöväkivalta: pakottaminen
Yhteisöväkivalta: toimintamallit