lauantai 21. marraskuuta 2009

Yhteisöväkivalta: Case Kimmo Kentala -virkajärjestely

Kimmo Kentala on Halsualla asuva Suomen keskusta ry:n vaikuttaja ja maanviljelijä. Kimmo Kentalan tytär oli kansanedustajaehdokkaana samoissa vaaleissa, joissa Toholampinen Mika Líntilä valittiin ensimmäiseksi kaudeksi eduskuntaan.

(J. Kentala, hakupäivä 21.11.2009).

Toholammin kunnassa ainakin vuoden 2003 ajan pyrittiin järjestämään Kimmo Kentalalle vakituinen työpaikka Toholammin kunnan teknisessä toimistossa. Silloinen Toholammin kunnassa ainakin vuodesta 1986 työskennellyt Ossi Puikkonen oli huolissaan Toholammin kunnan (poliittisen johdon) suunnitelmista, koska tekninen toimisto on ollut Toholammin kunnassa perinteisesti se osasto, jota on pyritty "tehostamaan".

Ossi Puikkonen totesi syksyllä 2003, "Jos ne aikovat irtisanoa minut, niiden täytyy ensin erottaa Kimmo Kentala, sillä hän on ollut talossa vähemmän aikaa." Ossi Puikkonen menehtyi ilmeisesti työpaikan menetyksestä aiheutuneen stressin aiheuttamaan sydänkohtaukseen hieman yli 50-vuotiaana kevättalvella 2004. Kimmo Kentalan työhuone oli sijoitettu Ossi Puikkosen työhuoneen seinänaapuriksi. Kimmo Kentala oli "määräaikaisilla" työsopimuksilla töissä jonkin aikaa, tällä hetkellä Kimmo Kentala on Toholammin kunnan vakituinen työntekijä.

Ilmeisesti Ossi Puikkosen viimeisten työpäivien työtehtävänä oli hankkia Toholammin kunnanviraston avain pois talossa 19 vuotta epätyypillisissä työsuhteissa työllistetyltä terveystarkastajalta tietoisena siitä, että Case Satu Luoma -virkajärjestely eteni täydellä vauhdilla Tunkarin kansanterveystyönkuntainliitossa. Kaustisen työvoimatoimisto oli ilmeisesti tietoinen asiasta, koska Eeva Hohentdal totesi erään työvoimatoimistokäynnin yhteydessä "sopivasta tehdään pätevä, mutta pätevästä ei välttämättä tule sopivaa." Lopullisesti avaimen hankki takaisin Puikkosen menehtyminse jälkeen Ylikannuksesta syntyisin oleva Sisko Kleemola käytännöllisesi tekstiviestillä: "Tuo avain pois, Toholammin kuntaan tulee uusi terveystarkastaja." Sisko Kleemolaa ei turha hienotunteisuus paina.

Ossi Puikkosen kuoleman jälkeen Toholammin kunnan eräs tilintarkastaja oli todennut, että kuolemantapaus helpottaa Toholammin kunnan virkajärjestelyjä. Toholammin kunnan kunnanjohtaja Pekka Rajala siirtyi vajaan vuoden kuluessa kunnanjohtajaksi Liminkaan.

Nyt, syystalvella 2009, Toholammin kunnassa on käynnissä Raija Potilan johtama yli vuoden pituinen projekti, jonka tarkoituksena on selvittää se, miten ihmiset jaksaisivat Toholammin kunnan työntekijöinä mahdollisimman vanhoiksi. Annan ilmaisen neuvon: Toholammin kunta, älkää tehkö Kimmo Kentala -virkajärjestelyjä (koska työnantajan tulee olla moraalinen).

Ossi Puikkonen oli hyvä mies, otettiin Toholammin kuntaan töihin suoraan meijerin rakennustyömaalta, ajoi Saabilla vuonna 1986 ja oli Saabisti kuolemaansa saakka. Olen hyvin pahoillani ja surullinen puolestasi, Ossi, olisit ansainnut parempaa.

Ja kuka muistaa lisäkseni enää terveystarkastaja Aarne Rekosta, joka menehtyi nopeasti etenevään hermosairauteen vuoden 1986 alussa?

KATSO MYÖS:
Yhteisöväkivalta: arvonalennus
Yhteisöväkivalta: häirintä
Yhteisöväkivalta: itsepuolustuksen kieltäminen
Yhteisöväkivalta: kohteeksi valitun asema
Yhteisöväkivalta: moraalinen kuritusoikeus
Yhteisöväkivalta: pakottaminen
Yhteisöväkivalta: sosiaalinen teloitus
Yhteisöväkivalta: toimintamallit

SÄHKÖISET LÄHTEET:
Jokelan tila Anneli ja Kimmo Kentala. Kuva: J. Kentala. http://www.kentala.fi/. Hakupäivä 21.11.2009.