keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Yhteisöväkivalta: itsepuolustuksen kieltäminen

Itsepuolustuksen kieltäminen on yhteisöväkivaltatilanteisiin liittyvä yhteisöväkivallan kohteen alistamismenetelmä, jolla sallitaan yhteisöväkivallan säilyminen ja vahvistuminen yhteisössä. Itsepuolustuksen laiminlyönti provosoi yhteisöväkivallan käyttäjää. (Saarikoski 2009, 111–112.)

Itsepuolustuksen kieltämistä vastaa poistuminen yhteisössä, jossa on yhteisöväkivaltaa käyttävä henkilö. Yhteisöväkivaltaa käyttävä henkilö oppii, että väkivaltaa käyttämällä pääsee tavoitteisiinsa, ja väkivallan käyttö jatkuu. (Saarikoski 2009, 110.) Väkivaltaisten henkilöiden kanssa tappelua kannattaa välttää, sillä he ovat fyysisesti vaarallisia.

Mikäli itsepuolustus on kielletty, yhteisön turvallisuudesta ja kurinpidosta vastaavien henkilöiden tulisi huolehtia siitä, että itsepuolustuksen tarvetta ei ole. Viime kädessä tämä kuuluu poliisin tehtäväksi.

Yhteisöväkivallan käyttäjät voivat kieltää poliisin osallistumisen sillä, "koulun maine menee!" Koululla, jossa sallitaan yhteisöväkivalta, ei ole enää mainetta menettävänä. Terveisiä muuten Hintan koululle ja rehtori Saarelalle, vieläkö heittelette lumipalloilla paidattomien juoksijoiden selkään?

KATSO MYÖS:
Yhteisöväkivalta: sisällysluettelo

KIRJALLISET LÄHTEET:
Saarikoski, Helena. 2006. Kateus, juoru, kiusaaminen – esseitä henkisestä yhteisöväkivallasta. Jyväskylä: Kustannusosakeyhtiö Nemo.