sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Tiukka tilanne: Possun kosto influenssa -pandemia

Maailma on turvaton paikka. Tiukoissa tilanteissa perusohjeet ovat: 1) valmistaudu, 2) älä hätäänny ja 3) varaa suunnitelma. Ihminen ei voi olla koskaan valmistautunut kaikkeen. (Piven & Borgenicht 2007, 10–11.) Piven ja Borgenicht ovat varustaneet lähteenä käytetyn teoksen seuraavalla huomautuksella, joka on syytä ottaa huomioon (ja jotka koskevat myös paidaton juoksija oulun tätä tekstiä):
Kun henki on vaarassa tai käsillä on äärimmäinen tilanne, turvallisia vaihtoehtoja ei ehkä ole. Selvityäksesi tässä kirjassa (Erittäin tiukkojen tilanteiden käsikirja) tilanteista suosittelemme vakavasti – oikeastaan vaadimme – kääntymään ammattimaisen asiantuntijan puoleen. Koska hyvin koulutettuja ammattilaisia ei kuitenkaan aina ole saapuvilla silloin kuin ihmisen turvallisuus vaarantuu, olemme pyytäneet eri alojen eksperttejä valaisemaan niitä menetelmiä, joita he soveltaisivat noissa hätätilanteissa.

Kustantaja, kirjoittajat ja asiantuntijat eivät ota vastuuta minkäänlaisesta vammasta tai vahingosta, joka koituisi tämän kirjan tietojen soveltajalle, olipa tietoa käytetty oikein tai väärin. Kaikki tämän kirjan tiedot ovat kussakin tilanteessa peräisin suoraan alansa asiantuntijoilta, mutta me emme takaa sitä, että tämä informaatio olisi täydellistä, turvallista tai tilanteisiin tarkasti sopivaa, eikä sen tarkoitus ole korvata omaa harkintakykyä tai tervettä järkeä.

Ja lopuksi, mitään tämän kirjan sisältämää ei pidä tulkita yllytykseksi loukata toisten ihmisten oikeuksia tai rikkoa lakia: kehotamme lukijaa noudattamaan kaikkia lakeja ja kunnioittamaan toisten oikeuksia, myös omaisuudensuojaa. – Tekijät). (Piven & Borgenicht 2007, 5.)
Kaikkein parasta olisi olla joutumatta tilanteeseen, jossa vallitsee maailmanlaajuinen tarttuvan taudin kriisi. Possun kosto (A(H1N1)) influenssa -pandemian aikana voit vähentää sairastumisriskiä muun muassa seuraavasti (aakkosjärjestyksessä):
  1. desinfioidaan mahdollisesti saastuneet kohteet ennen koskettamista (muun muassa näppäimistö, hiiri, valokatkaisimet, ovenkahvat, hanat ja käymälän vesipainike) tai vältetään niiden käyttämistä
  2. kartetaan lentokoneita ja muita tiloja, joissa sisäilma kierrätetään
  3. kartetaan suuria ihmisjoukkoja (muun muassa kaupan kassajono, hoitolaitokset, elokuvateatterit, kahvilat, päiväkodit)
  4. käytetään kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä
  5. käytetään kirurgin suu- ja nenäkanavasuojainta julkisilla paikoilla
  6. käytetään vain yksityistä puhelinta (ei yleisiä puhelimia)
  7. otetaan influenssarokotus ensimmäisen tilaisuuden tullen
  8. pestään kädet heti kun tullaan kotiin ja muutoinkin, kun on tartuntavaara
  9. pestään kädet hyvin ja estetään niiden kontaminoituminen pesun jälkeen
  10. tyhjennetään roskakorit usein käyttäen kertakäyttökäsineitä (tai kumikäsineitä, jotka pestään käytön jälkeen)
  11. vältetään koskettelemasta käsillä suun, nenän tai silmien limakalvoja
  12. yskitään käsivarren suojassa (ei levitetä virusta pisaratartuntana). (Piven & Borgenicht 2007, 146–149.)
  13. varotaan pisaratartunnan levittäjiä (aivastelijoita) ja muita hengitystieoireisia
  14. vältetään koskettelemasta käytettyjä nenäliinoja
  15. vältetään liikkumista yleisillä paikoilla, mikäli epäillään taudin kantajuutta
  16. vältetään kättelemistä ja suukottelua tuntemattomien henkilöiden kanssa.
Possun kosto (A(H1N1)) influenssa -pandemian leviämisen suurin syy on henkilöiden piittaamattomuus. Esimerkiksi Oulussa lasten äidit tuovat virusinfektiota sairastavat lapset päivähoitoon sillä syyllä, että: "Täältähän se äpärä virustartunnan on saanutkin", vaikka asia ei aina olisikaan näin.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Piven, Joshua & Borgenicht, David. 2007. Erittäin tiukkojen tilanteiden käsikirja. Suomennos Risto K. Träff. Hämeenlinna: Karisto.