keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Oikeat juoksukengät

Oikeat juoksukengät ovat juoksuun tarkoitetut urheilujalkineet, joiden pehmusteet, tukirakenteet, kitka ja jousto ovat tasapainossa siten, että juoksutuntuma on miellyttävä ja jalkoihin kohdistuva lajityypillinen rasitus on mahdollisimman alhainen. Kestävyysjuoksijalla on tavallisesti erityyppinen kenkä harjoituskaudelle ja kilpailuissa käytettäväksi. (Peltokallio 2003, 38.)

Kestävyysjuoksijan on valittava itselleen parhaiten sopivat juoksukengät. Juoksukenkien sovittamisessa on otettava huomioon muun muassa seuraavat seikat (aakkosjärjestyksessä):
  1. jalkojen koko ja rakenneominaisuudet voivat muuttua vuosien kuluessa
  2. jalkojen toiminnallisia virheitä voidaan osittain korjata kenkien rakenteilla
  3. kantapään on istuttava kengän muotoon ja kantavahvike on tukeva (vakauttaa jalkaa)
  4. kengän tukevuuden tulee lisääntyä juoksijan painon kasvaessa ja kengän on sovelluttava käytetylle juoksualustalle
  5. kenkien vertailuun varataan riittävästi aikaa ja sovitetaan useita eri kenkiä. Sovita kenkiä käyttämiesi juoksusukkien kanssa (esimerkiksi X-Stock Speed One / 19,90 euroa / Intersport Oulu (Joutsensillan vieressä))
  6. lestin on oltava sopivan levyinen (leveä: tukiominaisuudet kärsivät; kapea: hankaumat ja vauriot), kenkien kantapään riittävän matalan ja kengän sopivan pituinen (noin 1 cm käyntivaraa pisimmän varpaan kohdalla)
  7. lestin pituuslinjan muodon on oltava sama kuin jalan pituuslinjan muodon
  8. sovitus ja valinta suoritetaan seisten ja iltapäivällä (jalat turpoavat päivän aikana). Kenkien istuvuutta tulisi kokeilla nauhojen ollessa sidottuina oikein
  9. tulisi olla useita kenkiä, että kengät voivat levätä käytön välissä
  10. valinta suoritetaan suuremman jalan mukaan (molempia kenkiä sovitetaan). (Paunonen & Anttila 2007, 134–137, Pekola 88–91 & Peltokallio 2003, 41.)
Juoksukenkiä hankittaessa voi käytettyjen harjoituskenkien kuluminen joissakin tapauksissa kertoa juoksutekniikan virheistä. Päkiälle nousu on hyvä keino arvioida kengän koon riittävyyttä. (Paunonen & Anttila 2007, 134 ja Pekola 2003, 88.) Oikean juoksukengän valinnassa voi olla apua pediatrin tai muun asiantuntijan suorittamasta jalkojen tutkimuksesta. Jalan toiminnassa olevat virheet voidaan luotettavimmin selvittää anatomisilla tutkimuksilla ja kuormitusta sisältävillä toiminnallisilla testeillä. (Pekola 2003, 90–91.)

Juoksukenkien kunto ja laatu vaikuttavat paljon harjoitusvammojen ennaltaehkäisyssä. Eräiden juoksukenkien askeliskua vaimentavat ominaisuudet katoavat 400–700 juostun kilometrin jälkeen (Peltokallio 2003, 40–41.) Joillakin juoksukengillä käyttöikä on 800–1000 kilometriä (Paunonen & Anttila 2007, 135). Kilpakenkien käyttöikä voi olla noin 100 km.

KATSO MYÖS:
Juoksijan lukkosolmu (kuva)
Juoksukengän huolto
Kylmäliikkujan kengät

KIRJALLISET LÄHTEET:
Paunonen, Ari & Anttila, Seppo. 2007. Matkalla maratonille – kaikki juoksusta. Saarijärvi: WSOY.
Pekola (toim.) 2003. Maraton. Forssa: Juoksija-lehti.
Peltokallio, Pekka. 2003. Tyypilliset urheiluvammat – osa I. Vammala: Medipel.