keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Tieliikennelain henki: älä liiku yllättäväsi

Tienkäyttäjien tulee tietä käyttäessään ottaa huomioon muut tienkäyttäjät. On tärkeää toimia ennakoitavasti eli ajoneuvon kuljettajen tulee ilmaista aikeensa ajoissa, selvästi ja yksiselitteisesti. (Liikenneturva 2006, 12.)

Suuntamerkki:
Ajoneuvon kuljettajan, joka aikoo lähteä liikkeelle tien reunasta, kääntyä risteyksessä tai tiellä taikka vaihtaa ajokaistaa tai muuten siirtää ajoneuvoa sivusuunnassa, on muiden varoittamiseksi annettava merkki suunnanosoittimella tai, jollei sellaista ole, mulla näkyvällä tavalla.

Merkki on annettava hyvissä ajoin ennen aiottua toimenpidettä, ja sen on oltava hyvin näkyvä ja ymmärrettävä. Merkinanto ei vapauta kuljettajaa velvollisuudesta varmistua siitä, ettei aiottu toimenpide aiheuta vaaraa tai tarpeetonta estettä. (Tieliikennelaki 35 §, teoksesta Liikenneturva 2006, 2006.)
Valpas kuljettaja tarkkailee koko ajan mahdollisuuksia välttää onnettomuus. Mikäli onnettomuus uhkaa varovaisuudesta huolimatta, ennakoiva kuljettaja on varautunut lievittämään onnettomuuden seurauksia (Liikenneturva 2006, 11 ja 27.)

Ajoneuvon kuljettajan on kääntyessään annettava suuntamerkki, hidastettava vauhtia, ryhmityttävä ja tarpeen vaatiessa pysähdyttävä, seurattava muuta liikennettä ja odotettava niin kauan, että kääntyminen voi tapahtua itseä ja muita vaarantamatta. Turvamarginaalien alittaminen voi johtaa onnettomuuteen. (Liikenneturva 2006, 13.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Liikenneturva. 2006. Pidä pelivaraa - Ennakoivan ajamisen opas. ei painopaikkaa: Liikenneturva.

PS. Oulun pöhköpyöräilijät ajavat juuri päinvastoin. Siksi Oulu on tulvillaan Oulun pyöräpölijyyttä (kuten iloinen Amsderdam on keväisin tulvillaan tulppaaneita).