lauantai 17. lokakuuta 2009

Jalkavoimistelu: yksinkertainen

Jalkavoimistelu on voimistelua, jolla parannetaan ja ylläpidetään nivelten liikkuvuutta, jalkojen lihasvoimaa ja verenkiertoa jaloissa. Yksinkertainen jalkavoimistelu sisältää 5 liikekokonaisuutta. (Ahonen & Huovinen 2001, 123 ja 129.)

Yksikertainen jalkavoimistelu voidaan toteuttaa esimerkiksi seuraavilla liikkeillä (aakkosjärjestyksessä):
  1. omat liikkeet: Kaivetaan matalassa rantavedessä hiekkaa varpailla. Kävellään paljain jaloin maastossa. Poimitaan varpailla esineitä (esim. kivi, kynä, käpy, vaatteet).
  2. nilkan pumppaus: Nilkat koukistetaan ja varpaat kipristetään. Säilytetään asento 3 sekuntia. rentoutetaan jalat. Toistetaan.
  3. takanilkan venyttäminen: Solmitaan noin 20 cm:n lenkki vyötärökuminauhasta. Jalat asetetaan vierekkäin, lenkki asetetaan isovarpaiden väliin ja venytetään jalkapohjaa.
  4. varpaiden haritus: Jalkapohjat ja varpaat suoristetaan lattiaa vasten ja varpaat haritetaan auki sormilla. Jalat rentoutetaan. Toistetaan.
  5. varvasvoimistelu: Asetetaan jalkaterät kohtisuoraan alustaa vasten. Varpaat taivutetaan taaksepäin ja sitten eteenpäin. Taivutetaan varpaat ylöspäin ja nostetaan kantapää alustasta. Jalat rentoutetaan. (Ahonen & Huovinen 2001, 129.)
Jalkavoimistelun tarkoitus on parantaa jalan 26 luun ja 33 nivelen toimintaa. Jalkojen fyysinen harjoittaminen voi auttaa myös tasapainon hallintaa. (Ahonen & Huovinen 2001, 123 ja 129.) Jalkavoimistelu tulee aloittaa maltillisesti ja oman kehonsa tuntemuksia kuunnellen.

KATSO MYÖS:
Jalkavoimistelu: 12 liikettä

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ahonen, Jarmo & Huovinen, Maarit. 2001. Kävelemällä terveyttä. Jyväskylä: WSOY