tiistai 20. lokakuuta 2009

Tiukka tilanne: oravan syöminen

Maailma on turvaton paikka. Tiukoissa tilanteissa perusohjeet ovat: 1) valmistaudu, 2) älä hätäänny ja 3) varaa suunnitelma. Ihminen ei voi olla koskaan valmistautunut kaikkeen. (Piven & Borgenicht 2007, 10–11.) Piven ja Borgenicht ovat varustaneet lähteenä käytetyn teoksen seuraavalla huomautuksella, joka on syytä ottaa huomioon (ja jotka koskevat myös paidaton juoksija oulun tätä tekstiä):
Kun henki on vaarassa tai käsillä on äärimmäinen tilanne, turvallisia vaihtoehtoja ei ehkä ole. Selvityäksesi tässä kirjassa (Erittäin tiukkojen tilanteiden käsikirja) tilanteista suosittelemme vakavasti – oikeastaan vaadimme – kääntymään ammattimaisen asiantuntijan puoleen. Koska hyvin koulutettuja ammattilaisia ei kuitenkaan aina ole saapuvilla silloin kuin ihmisen turvallisuus vaarantuu, olemme pyytäneet eri alojen eksperttejä valaisemaan niitä menetelmiä, joita he soveltaisivat noissa hätätilanteissa.

Kustantaja, kirjoittajat ja asiantuntijat eivät ota vastuuta minkäänlaisesta vammasta tai vahingosta, joka koituisi tämän kirjan tietojen soveltajalle, olipa tietoa käytetty oikein tai väärin. Kaikki tämän kirjan tiedot ovat kussakin tilanteessa peräisin suoraan alansa asiantuntijoilta, mutta me emme takaa sitä, että tämä informaatio olisi täydellistä, turvallista tai tilanteisiin tarkasti sopivaa, eikä sen tarkoitus ole korvata omaa harkintakykyä tai tervettä järkeä.

Ja lopuksi, mitään tämän kirjan sisältämää ei pidä tulkita yllytykseksi loukata toisten ihmisten oikeuksia tai rikkoa lakia: kehotamme lukijaa noudattamaan kaikkia lakeja ja kunnioittamaan toisten oikeuksia, myös omaisuudensuojaa. – Tekijät). (Piven & Borgenicht 2007, 5.)
Kaikkein parasta olisi olla joutumatta tilanteeseen, jossa on käytettävä ravintona oravia. Oravan valmistus ateriaksi tapahtuu seuraavasti (kun olet pyytänyt oravan):
  1. asetetaan orava maahan vatsa ylöspäin
  2. vedetään oravan häntä ylös itseä kohti
  3. leikataan nylkemistä varten viillot oravan nahkaan (hännän tyven ympäri ja takajalkojen pitkittäissuuntaan
  4. asetetaan jalka oravan hännän päälle
  5. nyljetään orava vetämällä sitä takajaloista (vuota voi olla tiukassa)
  6. leikataan ruhosta pois pää ja jalat
  7. paloitellaan ja puhdistetaan oravanruho
  8. kypsennetään orava (nuori vartaassa paahtamalla, vanha keittämällä). (Piven & Borgenicht 2007, 79–80.)
Nuoren oravan paahtaminen tapahtuu vaakasuorassa vartaassa jota kierretään silloin tällöin. Liha on kypsää, kun se on vaaleanpunaista reiden paksuimman kohdan sisältä. (Piven & Borgenicht 2007, 80.)

Sitkeälihainen vanha orava paloitellaan tarjoilupaloksi ja lihat laitetaan kiehuvaan veteen. Veden tulee keitettäessä poreilla hiljakseen. Orava on kypsä, kun liha irtoaa helposti luista. Luut erotellaan lihasta ennen ateriointia. Että et joutuisi syömään oravaa, PIDÄ VARASI. (Piven & Borgenicht 2007, 80.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Piven, Joshua & Borgenicht, David. 2007. Erittäin tiukkojen tilanteiden käsikirja. Suomennos Risto K. Träff. Hämeenlinna: Karisto.