keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Tieliikennelain henki: sovita nopeus tilanteen mukaan

Ajoneuvon nopeuden kaksinkertaistuminen kasvattaa jarrutusmatkaa nelinkertaisesti. Taajamassa auton nopeuden 5-10 km/h:n alentaminen voi olla ratkaisevaa jalankulkijan tai Oulun pöhköpyöräilijän kannalta. (Liikenneturva 2006, 8-9.)
Tilannenopeus:
Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljetaja säilyttää ajoneuvon hallinnnan. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. (Tieliikennelaki 23 § teoksesta Liikenneturva 2006, 9.)
Valpas kuljettaja tarkkailee koko ajan mahdollisuuksia välttää onnettomuus. Mikäli onnettomuus uhkaa varovaisuudesta huolimatta, ennakoiva kuljettaja on varautunut lievittämään onnettomuuden seurauksia (Liikenneturva 2006, 11 ja 27.)

Oikealla tilannenopeudella liikkuminen edellyttää liikenteen kokonaistilanteen tarkkailua. Ajoneuvon kuljettajan tulee pystyä poimimaan liikeenneympäristöstä ajoneuvon turvallisen kuljettamisen kannalta oikeat asiat. (Liikenneturva 2006, 10.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Liikenneturva. 2006. Pidä pelivaraa - Ennakoivan ajamisen opas. ei painopaikkaa: Liikenneturva.

PS. Oulun pöhköpyöräilijät ajavat juuri päinvastoin. Siksi Oulu on tulvillaan Oulun pyöräpölijyyttä (kuten iloinen Amsderdam on keväisin tulvillaan tulppaaneita).