tiistai 20. lokakuuta 2009

Tiukka tilanne: susi(lauma)

Maailma on turvaton paikka. Tiukoissa tilanteissa perusohjeet ovat: 1) valmistaudu, 2) älä hätäänny ja 3) varaa suunnitelma. Ihminen ei voi olla koskaan valmistautunut kaikkeen. (Piven & Borgenicht 2007, 10–11.) Piven ja Borgenicht ovat varustaneet lähteenä käytetyn teoksen seuraavalla huomautuksella, joka on syytä ottaa huomioon (ja jotka koskevat myös paidaton juoksija oulun tätä tekstiä):
Kun henki on vaarassa tai käsillä on äärimmäinen tilanne, turvallisia vaihtoehtoja ei ehkä ole. Selvityäksesi tässä kirjassa (Erittäin tiukkojen tilanteiden käsikirja) tilanteista suosittelemme vakavasti – oikeastaan vaadimme – kääntymään ammattimaisen asiantuntijan puoleen. Koska hyvin koulutettuja ammattilaisia ei kuitenkaan aina ole saapuvilla silloin kuin ihmisen turvallisuus vaarantuu, olemme pyytäneet eri alojen eksperttejä valaisemaan niitä menetelmiä, joita he soveltaisivat noissa hätätilanteissa.

Kustantaja, kirjoittajat ja asiantuntijat eivät ota vastuuta minkäänlaisesta vammasta tai vahingosta, joka koituisi tämän kirjan tietojen soveltajalle, olipa tietoa käytetty oikein tai väärin. Kaikki tämän kirjan tiedot ovat kussakin tilanteessa peräisin suoraan alansa asiantuntijoilta, mutta me emme takaa sitä, että tämä informaatio olisi täydellistä, turvallista tai tilanteisiin tarkasti sopivaa, eikä sen tarkoitus ole korvata omaa harkintakykyä tai tervettä järkeä.

Ja lopuksi, mitään tämän kirjan sisältämää ei pidä tulkita yllytykseksi loukata toisten ihmisten oikeuksia tai rikkoa lakia: kehotamme lukijaa noudattamaan kaikkia lakeja ja kunnioittamaan toisten oikeuksia, myös omaisuudensuojaa. – Tekijät). (Piven & Borgenicht 2007, 5.)
Susilaumasta on hyvä tietää seuraavat ominaisuudet: laumassa voi olla 30 sutta, ne metsästävät kaikkina vuorokaudenaikoina ja aikuisen suden pureman voima on kolminkertainen saksanpaimenkoiran puremaan. Sudet ovat vaarallisia niiden lukumäärästä riippumatta, mutta lauma kykenee raatelemaan saaliin nopeammin kuin yksittäinen susi. (Piven
& Borgenicht 2007, 21.)

Kaikkein parasta olisi olla joutumatta vastatusten susilauman tai yksittäisen suden kanssa. Susista selviytymisessä voi olla apua seuraavista neuvoista (aakkosjärjestyksessä):
  1. et pääse pakoon juoksemalla (suden nopeus voi olla hetkellisesti 55 km/h)
  2. heittele lähinnä olevaa sutta kepeillä ja kivillä
  3. lyö ja potki susia, kun ne yrittävät vahingoittaa jalkojasi
  4. pysy tai siirry kiinteälle ja luistamattomalle maaperälle hitaasti pystyasennossa kävellen
  5. pysy pystyssä ja suojele jalkojasi (yleensä sudet pyrkivät kaatamaan saaliin ja raatelemaan sen maassa, mutta susi voi purra mihin osaan vartalosta tahansa)
  6. tarkkaile susia ja niiden elekieltä (pystyssä sojottavat korvat ja suoraan sojottava häntä ilmoittavat usein suden tulevasta hyökkäyksestä)
  7. äänekäs hyökkäys lähintä sutta kohti saattaa pelästyttää sen (ja lauman karkuun). (Piven & Borgenicht 2007, 21.)
Tarhassa elävä susi on alttein hyökkämään, sitten ihmisiin tottunut luonnonsusi ja viimeisenä luonnonsusi. Vangitun suden hyökkäys on usein reviiritaistelua, ja susi tappaa ihmisen ja syö hänet sitten. Susi on aina vaarallinen, joten kun kohtaat suden tai susilauman, PIDÄ VARASI. (Piven & Borgenicht 2007, 20–21.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Piven, Joshua & Borgenicht, David. 2007. Erittäin tiukkojen tilanteiden käsikirja. Suomennos Risto K. Träff. Hämeenlinna: Karisto.