keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Tieliikennelain henki: älä kiilaa

Ajoneuvon kuljettajan ja jalankulkijan on säilytettävä liikennetilanteiden ennakoimisella itsellään noin 10 sekunnin aikamarginaali uhkaavien tilanteiden suhteen. Tällöin tiellä liikkujalla on mahdollisuus pyrkiä ehkäisemää onnettomuus muiden tiellä liikkujen tekemien tieliikennelain vastaisten toimenpiteiden jälkeen. (Liikenneturva 2006, 6.)

Valpas tielläliikkuja tarkkailee koko ajan mahdollisuuksia välttää onnettomuus. Mikäli onnettomuus uhkaa varovaisuudesta huolimatta, ennakoiva tiellä liikkuja on varautunut lievittämään onnettomuuden seurauksia (Liikenneturva 2006, 11 ja 27.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Liikenneturva. 2006. Pidä pelivaraa - Ennakoivan ajamisen opas. ei painopaikkaa: Liikenneturva.

PS. Oulun pöhköpyöräilijät ajavat juuri päinvastoin. Siksi Oulu on tulvillaan Oulun pyöräpölijyyttä (kuten iloinen Amsderdam on keväisin tulvillaan tulppaaneita).
PSS. Jalankulkija ei ehdi väistää kaikkia Oulun pöhköpyöräilijöitä, vaikka kuinka haluasi. Ja Oulun pöhköpyöräilijä ajaa päälle aivan sumeilematta, sitä on Oulun pyöräpölijyys.
PSSS. Jotenkin taas tänään yllätti, kun risteyksessä olivat punaiset valot vaihtuneet ja selän takaa tulee nörttipoika 25 km/h, liippaa lähelta ja paahtaa punaiset valot läpi. C'est Oulun pyöräpölijyys, eihän sen pitäisi yllättää.