torstai 1. lokakuuta 2009

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirja on henkilön ravinnonkäytöstä pidettävä kirjallinen seuranta, jonka tarkoituksena on selvittää henkilön nauttiman ruoan määrä (syömistavat) ja saada hänet tietoisiksi niiisä. Ruokapäiväkirja kertoo henkilölle hänen elimistöönsä hankkiman energian määärästä ja tilanteista, joissa tarpeeton energia hankitaan. (Björvell 1992, 47-53.) Kestävyysjuoksijalle ruokapäiväkirja voi olla harjoituksen tukimenetelmä, jos siinä kuvataan myös ravinnon laatu.

Ruokapäiväkirjaa tulisi pitää viikon ajan. Ruokapäiväkirjan tehtävä on selvittää seuraavat asiat:
  1. milloin (aamupäivä klo 7.00-12.00, iltapäivä klo 12.00-16.30, ilta klo 16.30-21.00 ja yö klo 21.00-7.00)
  2. mitä
  3. kuinka
  4. miksi. (Björvell 1992, 47-53.).
Ruokapäiväkirjaa tulisi pitää neljän viikon välein. Ruokapäiväkirjan tehtävä on osoittaa, että syöminen ei välttämättä johdu elimistön ravinnontarpeesta. (Björvell 1992, 49-50.) Esimerkki ruokapäiväkirjasta on insinöörin elämästä (Irma Aulikki Raukee; Ohjelmistoinsinööri; Keski-Pohjanmaa; Tollolampin kaupunki):

JaksoAikaMitä Kuinka Miksi
Aamupäivä
(7.00-12.00)
7.00-7.202 palaa leipää, juustoa, makkaraa, pullaaamuaskareiden aikana aamiainen
Aamupäivä
(7.00-12.00)
7.502 dl appelsiinijuomaalinja-autossa jano
Aamupäivä
(7.00-12.00)
10.00-10.205 lakrissipalaa, korppu, hilloaistuesssani kahvihuoneeessa tauko
Iltapäivä
(12.00-16.30)

12.00-12.451 sipulipihvi, kastike, 3 perunaa, kotikaljahenkilökunnan ruokalassa lounas, nälkä
Iltapäivä
(12.00-16.30)
13.00kahvi, sokeria, kakunpalaruokalassa
Ilta
(16.30-21.00)
16.001 voileipävalmistaessani päivällistä en jaksanut odottaa
Ilta
(16.30-21.00)
16.302 voileipää, juustoakotonapäivällinen
Ilta
(16.30-21.00)
17.00-17.30kaalilaatikkoa, 2 perunaa, 1 siiderikotona
Ilta
(16.30-21.00)

17.45ruoan tähteistäruokia pois korjattaessaniin vain kävi
18.301 omenapyykkiä silittäessa teki mieli
Ilta
(16.30-21.00)
20.00kahvia, pullaa, kakunpalaistuen TV:tä katsellessa

(21.00-7.00)
21.301 kuiva siideri, 2 voileipää, juustoa, makkaraaseisten kotona teki mieli

(21.00-7.00)
4.00lasi maitoa, keksiseisten keittiössä rauhaton olo, uneton.

(mukaillen Björvell 1992, 51.)

Ruokapäiväkirjan avulla voit ehkä selvittää ne tilanteet, joiden aikana nautit ravintoa yli elimistösi tarvitseman määrän. Voit myös ehkä tunnistaa nälän ja kylläisyyden tunteen sekä ne tilanteet, joissa syöt ilman näiden tunteiden aiheuttamaa tarvetta. (Brörvell 1992, 50.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Björvell, Hjördis. 1992. Laihdu viisaasti. Hämeenlinna: Karisto.