torstai 31. joulukuuta 2009

Abilene-paradoksi (The Abeline Paradox)

Abilene-paradoksi (The Abeline Paradox (1988), Jerry B. Harvey) on ryhmän sosiaalinen tilanne, jossa on tehty yksimielisesti huono päätös josta kukaan ei lopullisesti kanna vastuuta. Abline-paradoksin perussyynä pidetään ryhmäajattelua. (Ollila 2008, 315–316 ja 319–320.)
"Kameli on kometian suunnittelema hevonen" (Jerry B. Harvey teoksessa Ollila 2008, 319).
Abilene-paradoksin syynä pidetään yhteisön puuttuvaa kykyä johtaa yksimielisyyttä. Abilene-paradoksin vaiheet ovat (aikajärjestyksessä):
  1. yhteisön jäsenet ovat yksilöinä yksimielisiä ratkaistavan asian luonteesta
  2. yhteisön jäsenet ovat yksilöinä yksimielisiä oikean ratkaisun luonteesta
  3. yhteisön jäsenet epäonnistuvat tiedonvaihdossa
  4. yhteisön jäsenet tekevät päätöksen ilman oikeita tietoja
  5. yhteisön jäsenet siirtävät syyn syntipukeille yhteisön sisällä
  6. yhteisön jäsenet eivät muuta toimintatapojaan (pyri tehokkaaseen yksimielisyyden johtamistapaan). (Ollila 2008, 316–317.)
Suurin Abilene-käyttäytymisen syy on ryhmästä karkottamisen pelko ("Viestintuoja heitetään susilauman raadeltavaksi"). Abiline-paradoksin järjellinen ristiriita on siinä, että välttelemällä alkuperäistä alkuperäisen asian ratkaisua tulokseksi saatiin samansuuntainen ongelma, mutta suurempana (pieni tuho muuttui suureksi tuhoksi). (Ollila 2009, 317–319.)

Hyvässä yhteisöllisessä päätöksenteossa pidetään "pää kylmänä ja sydän lämpimänä." Abilene-paradoksi mahdollistuu silloin kun yhteisön "pää on lämmin ja sydän kylmä", jolloin toiminta on mukavaa mutta tosiasioista piittamatonta. Muita ryhmiä kohtaan "pää on kylmä ja sydän myös." (Ollila 2009, 391.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ollila, Maija-Riitta. 2008. Lauman valta. Juva: Edita Bookwell.