torstai 31. joulukuuta 2009

Monisuorittaminen

Monisuorittaminen on työskentelytapa, jossa useita eri tavoitteisiin kuuluvia tehtäviä pyritään tekemään osittaen aikaa kullekin tehtävälle lyhyitä hetkiä peräjälkeen. Monisuorittamisesta oletetaan että eri tehtävät eivät häiritse toistensa tehokasta suorittamista. (Ollila 2008, 91.) Monisuorittamisen tieotekninen rinnaste on moniajo (prosessorin prosessiajan jakaminen eri prosesseille peräjälkeen).
Yksisuorittamisen suomalainen iskulause: "Minä juon nyt kahvia." (Harri Holkeri (Suomen pääministerikaudella))
Monisuorittamisen seuraus on läsnäolon tunteen menettäminen. Elämästä ei synny eikä jää mieleen elämyksiä. (Ollila 2008, 92.)
"Joudumme päiviemme lopulla toteamaan, että aika on täynnä, mutta elämämme ei ollutkaan täynnä. Se oli onttoa ja ohutta, koska me olimme siitä poissa." (Ollila 2008, 92.)
Monisuorittaminen on arkiajattelun ("monta on parempi kuin yksi, aina ja ehdottomasti!") mukaan tehokkaampaa kuin yksisuorittaminen. Yksisuorittamista pidetään usein tekijänä, joka mahdollistaa korkean suorituskyvyn ja tuottavuuden keskittymistä edellyttävissä tehtävissä. (Salminen & Heiskanen 2009, 38–41.)

PS. Käytännön esimerkki monisuorittamisesta on esimerkiksi naisille suositeltava lantionpohjanlihasten voimistamisen harjoitukset television katselun aikana, vastaten samalla sähköposteihin lukien lapselle iltasatua ja miehelle työohjeita tämän korjatessa tietokonetta samalla valmistaen iltapalaa.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ollila, Maija-Riitta. 2008. Lauman valta. Juva: Edita Bookwell.
Salminen, Jari & Heiskanen, Piritta. 2009. Taltuta kiire – Viisi askelta tehokkaaseen ajankäyttöön. Hämeenlinna: Talentum.