tiistai 22. joulukuuta 2009

Urheilun aloittaminen 60–70-vuotiaana

Urheilun aloittaminen 60–70-vuotiaana voi olla mahdollista, mikäli henkilö ei sairasta liikunnan estävää pitkäaikaissairautta. Säännöllisellä liikunnalla on ikääntyneillä henkilöillä samat terveysvaikutukset kuin muun ikäisillä henkilöillä. (Clayton 1992, 45–46.)
"Ikääntynyt urheilija ei saa koskaan jatkaa liikkumista väkisin, jos olo ei ole hyvä" (mukaillen Clayton 1992, 46).
Urheilu voi ikääntyneellä (samoin kuin nuoremmalla) aiheuttaa sydänkuoleman tai pahentaa muun muassa reuman tai muun pitkäaikaissairauden oireita. Ikääntyneen henkilön urheilun tulee perustua oman terveydentilansa tuntemiseen (lääkärintarkastus), kehon viestien seuraamiseen sekä maltilliseen ja säännölliseen harjoitteluun. (Clayton 1992, 45–46.) Ikääntyminen heikentää maksimaalisen suorituksen tasoa ja pidentää palautumissaikaa.

Esitetty tautikuvaus ei ole täydellinen ja kunkin juoksijan tai liikunnan harrastajan on perehdyttävä omaan terveydentilaansa tarvittaessa terveydenhuollon laillistettuja työntekijöitä käyttäen juoksun turvallisuuden pitämiseksi riittävänä. Jokainen juoksija tai liikunnan harrastaja vastaa henkilökohtaisesti omasta terveydentilastaan ja juoksuterveydestään (tämä lauseke koskeen kaikkia paidaton juoksija oulun tekstejä).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Clayman, Charles B. (toim.) 1992. Liikunta ja terveys (Kodin terveyskirjasto -sarja). Suomennos Big Star Oy. Portugal: Weilin+Göös.