torstai 17. joulukuuta 2009

UKK-instituutin liikuntapiirakka

UKK-instituutin liikuntapiirakka on suositus henkilön liikunnan määrälle ja laadulle. Liikuntapiirakan määrittelemän vähimmäisliikuntamäärän (50 %) tulisi pysty pitämään yllä terveyskuntoa. (Kotiranta, Sertti & Schroderus 2007, 10.)



(mukaillen Kotiranta, Sertti & Schroderus 2007, 10).

UKK-instituutin liikuntapiirakan osat ovat fyysistä ponnistelua edellyttävä työ ja tavoitteellinen harjoittelu. Tavoitteellinen harjoittelun osat ovat kestävyysharjoittelu (-liikunta) ja lihaskuntoharjoittelu (-liikunta). Tavoitteellinen harjoittelu on yhtäjaksoista ja kuormittavaa ja fyysisiä ponnisteluja edellyttävä työ sisältää yleensä taukoja tai on yleensä kuormittavuudeltaan kevyttä tai kohtalaista. (Kotiranta, Sertti & Schrodetus 2007, 10.)

Fyysisen ponnistelua edellyttävän työn osuus on 50 %, kestävyysharjoittelun 25 % ja lihaskuntoharjoittelun 25 %, mikäli henkilön liikunnan määrä on 100%. Terveyskunnon ylläpitämiseen riittävä määrä fyysistä aktiivisuutta on 50 % UKK-instituutin liikuntapiirakan määrittelemästä fyysisen kuormituksen määrästä. (Kotiranta, Sertti & Schroderus 2007, 10.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Kotiranta, Kalle, Sertti, Päivi & Schroderus, Taru. 2007. Hyvän kunnon käsikirja. Saariselkä: WSOYpro/Docendo-tuotteet.