keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Monitavoiteoptimointi

Monitavoiteoptimointi on tilanne, jossa samanaikaisesti pyritään saavuttamaan useita eri tavoitteita tai noudattamaan useita eri sääntöjä. Tällöin vaatimuksien yksityiskohdat ovat yleensä ristiriidassa keskenään (Ruokonen 2009, 52–53.)
Monitavoiteoptimointi 1: Tavoite 1: Musta; Tavoite 2: Valkoinen. -> Harmaan sävyjä, mutta ei sekä mustaa ja valkoista. Turhauttavaa.

Monitavoiteoptimointi 2: Tavoite 1: Aikakoneen ja ikiliikkujan kehittäminen; Tavoite 2: Maratonaika 2 h 00 min.; Tavoite 3: Tohtorin tutkinto 20-vuotiaana; Tavoite 4: 1 tunnin päivittäinen työaika; Tavoite 5: Nobelin palkinto matematiikassa, kemiassa, fysiikassa, lääketieteessä ja kirjallisuudesta (rauhasta ei ole niin väliä); Tavoite 6: Linna Île-de-Francen alueella; Tavoite 7: Nälänhädän poistaminen maailmasta ; Tavoite 8: Windows-käyttöjärjestelmän syrjäyttävän käyttöjärjestelmän ohjelmointi; Tavoite 9: Britney Spears, Madonna ja Paris Hilton (keitä?) -> Harmaan sävyjä. Erityisen turhauttavaa.
Liiketoiminnassa ja henkilökohtaisissa valinnoissa tulisi pyrkiä välttämään monitavoiteoptimointia. Selkeä tavoite tuottaa yleensä onnistuneen lopputuloksen. (Ruokonen 2009, 52.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ruokonen, Janne. 2009. Nopeammin! Hämeenlinna: Talentum Media.