maanantai 21. joulukuuta 2009

Juoksukengän hoito

Juoksukengän hoito on välinehuoltoa, jonka tarkoituksena on säilyttää juoksukenkä hyväkuntoisena sen laskennallisen käyttöiän ajan. Juoksukenkien on istuttava jalkaan hyvin, omattava lajin vaatimat tekniset ominaisuudet ja oltava riittävän hyväkuntoiset. (Clayman 1992, 78–79.)

Ennaltaehkäisy, maltti ja varovaisuus ovat parhaita tapoja parantaa juoksun turvallisuutta. Juoksukengän hoitoon kuuluvat muun muassa seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. hankitaan juoksijan jalkojen, lajin- ja harjoitusolosuhteiden mukaiset juoksukengät
  2. kuivataan juoksukengät huoneenlämmössä (patterin päällä tai takan edessä kuivaaminen tms. voi heikentää kengän taipuisuutta)
  3. otetaan uudet juoksukengät käyttöön heti, kun edellisten tekniset ominaisuudet ovat heikentyneet
  4. sidotaan juoksukengän nauhat niin etteivät ne laahaa maata ja ettei nauhoitus purista jalkapyödän jänteitä (voi seurata jännetulehdus)
  5. sisäänajataan uudet juoksukengät (1–2 x lyhyt harjoitus)
  6. tarkkaillaan säännöllisesti juoksukenkien kuntoa
  7. tarkkaillaan säännöllisesti kengänpohjien kulumista askelvirheiden löytämiseksi. (Clayman 1992, 78–79.)
Esitetty lista ei ole täydellinen ja kunkin juoksijan tai liikunnan harrastajan on perehdyttävä omaan juoksuvarustukseensa tarvittaessa asiantuntijoita käyttäen juoksun turvallisuuden pitämiseksi riittävänä. Jokainen juoksija tai liikunnan harrastaja vastaa henkilökohtaisesti omasta terveydentilastaan ja juoksuterveydestään (tämä lauseke koskeen kaikkia paidaton juoksija oulun tekstejä).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Clayman, Charles B. (toim.) 1992. Liikunta ja terveys (Kodin terveyskirjasto -sarja). Suomennos Big Star Oy. Portugal: Weilin+Göös.