tiistai 29. joulukuuta 2009

Kiireistyminen

Kiireistyminen on tavoitteiden saavuttamiseksi suoritettavan työn pirstaloitumisesta seuraava tuottavuuden aleneminen. Kiireistymisen seuraus on kiire. (Ruokonen 2009, 25.)

Kiire ei lyhytaikaisena ole haitallista. Mikäli kiireistyminen jatkuu pitkään, seurauksena voi olla somaattinen tai psyykkinen sairaus Henkilökohtaisen kiireistymisen syitä ovat muun muassa (aakkosjärjestyksessä):
  1. alhainen elämänhallinnan tunne
  2. epäselvä vaatimusmäärittely
  3. henkilökohtainen tärkeily (tehtävien kasaaminen)
  4. pitkäkestoinen väsymys
  5. tehtävän suorituksen sirpaloituminen
  6. väärä tai väärin toteutettu työtehtävä
  7. vähäinen valintamahdollisuus (ei vaihtoehtoja)
  8. ylikireä aikataulu
  9. ylilaatu. (Ruokonen 2009, 28–29 ja 31.)
Aikapaine (mm. Deadline) nopeuttaa tuloksia kun se on realistinen ja työn toteuttajien hyväksymä. Aikapaine on liiallinen, jos tehtävä tuntuu pakkotahtiselta. Henkilö voi pyrkiä vähentämään kiireistymistään muun muassa asettamalla kiireisen elämäntilanteen suhteeseen pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa, realistisuudella omien kykyjensä suhteen (itsetunto), säilyttämällä työtasapainon, tekemällä valinnat omista lähtökohdistaan ja tärkeistämällä valintansa. (Ruokonen 2009, 30–32.)
"Kiireistetty organisaatio on (johdettu päin) helvettiä" (mukaillen Ruokonen 2009, 25).
Organisaation kiireistymisen syitä ovat muun muassa aikataulujen huono hallinta, johtajapelkuruus, tietotyön johtaminen teollisuustyön tavoin (valvonta ja työn mekanisointi ja työtasapainon puute. (Ruokonen 2009, 26–27.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ruokonen, Janne. 2009. Nopeammin! Hämeenlinna: Talentum Media.