maanantai 21. joulukuuta 2009

Juoksun turvallisuus

Juoksemiseen liittyy tapaturmien, urheiluvammojen tai muiden terveydellisten häiriöiden (mm. kuolema) mahdollisuus. Tätä riskiä voidaan vähentää varovaisuudella ja ennaltaehkäisyllä. Yleisimmät syyt urheiluvammoihin ovat tarpeeton riskinotto, puutteelliset varusteet ja/tai huono lajitekniikka. (Clayman 1992, 72–73.)

Ennaltaehkäisy, maltti ja varovaisuus ovat parhaita tapoja parantaa juoksun turvallisuutta. Juoksun turvallisuutta lisääviä tekijöitä ovat muun muassa seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. ei harjoitella akuutin infektion aikana ja sen toipumisaikana
  2. ei harjoitella akuutin kudosvaurion aikana ja sen toipumisaikana
  3. ei harjoitella alkoholin tai keskushermoston toimintaa heikentävän lääkityksen alaisena
  4. käytetään oikean kokoisia ja tukiominaisuuksiltaan tuoreita juoksukenkiä ja oikeita lajinmukaisia ja sopivan kokoisia varusteita
  5. suoritutetaan lääkärintarkastus kroonisten tautien selvittämiseksi ja huomioimiseksi urheilun aikana
  6. suoritutetaan lääkärintarkastus sydänsairauksien selvittämiseksi ja huomioimiseksi urheilun aikaan
  7. säilytetään harjoittelutasapaino ja verrytellään riittävästi
  8. tarkkaillaan sydänterveyttä harjoituksen aikana ja muulloinkin. (Clayman 1992, 72–73.)
Esitetty lista ei ole täydellinen ja kunkin juoksijan tai liikunnan harrastajan on perehdyttävä omaan terveydentilaansa tarvittaessa terveydenhuollon laillistettuja työntekijöitä käyttäen juoksun turvallisuuden pitämiseksi riittävänä. Jokainen juoksija tai liikunnan harrastaja vastaa henkilökohtaisesti omasta terveydentilastaan ja juoksuterveydestään (tämä lauseke koskeen kaikkia paidaton juoksija oulun tekstejä).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Clayman, Charles B. (toim.) 1992. Liikunta ja terveys (Kodin terveyskirjasto -sarja). Suomennos Big Star Oy. Portugal: Weilin+Göös.