maanantai 21. joulukuuta 2009

Juoksijan verivirtsaisuus

Juoksijan verivirtsaisuus on tila, jossa virtsassa esiintyy punasoluja ja hemoglobiinia ja se voi ilmetä joskus pitkänmatkan juoksijalla. Juoksijan verivirtsaisuuden tarkkaa syytä ei tunneta, ja se on yleensä harmiton tila. (Clayton 1992, 83.)

Mikäli verivirtsaisuuteen liittyy muita oireita, muun muassa virtsaamisvaikeuksia ja/tai -kipuja, virtsan määrän vähentymistä tai kipua kyljessä, selässä tai alavatsassa, on oireiden syy selvitettävä lääkärin toimesta. Sairauteen liittymätön verivirtsaisuus poistuu yleensä kahden päivän kuluessa (virstan väri palaa kirkkaaksi). (Clayton 1992, 83.)

Esitetty tautikuvaus ei ole täydellinen ja kunkin juoksijan tai liikunnan harrastajan on perehdyttävä omaan terveydentilaansa tarvittaessa terveydenhuollon laillistettuja työntekijöitä käyttäen juoksun turvallisuuden pitämiseksi riittävänä. Jokainen juoksija tai liikunnan harrastaja vastaa henkilökohtaisesti omasta terveydentilastaan ja juoksuterveydestään (tämä lauseke koskeen kaikkia paidaton juoksija oulun tekstejä).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Clayman, Charles B. (toim.) 1992. Liikunta ja terveys (Kodin terveyskirjasto -sarja). Suomennos Big Star Oy. Portugal: Weilin+Göös.