tiistai 22. joulukuuta 2009

Juoksijan amenorrhea

Juoksijan amenorrhea on raskaasta ja säännöllisestä juoksuharjoittelusta tai painonindeksin nopeasta pienenemisestä johtuva kuukautisvuodon poisjääminen. Liikuntaan liittyvä tilapäinen amenorrhea ei johda pysyvään hedelmällisyyden menetykseen. (Clayton 1992, 83.)

Amenorrhealle voi olla myös muita syitä kuin fyysisestä harjoittelusta johtuvat. Kuukautisten poisjäämisen syy on selvitettävä lääkärin toimesta. Yleensä naisjuoksijan kuukautiskierto palaa tavanomaiseksi muutaman kuukauden kuluessa harjoittelumäärän vähentämisen jälkeen. (Clayton 1992, 83.)

Esitetty tautikuvaus ei ole täydellinen ja kunkin juoksijan tai liikunnan harrastajan on perehdyttävä omaan terveydentilaansa tarvittaessa terveydenhuollon laillistettuja työntekijöitä käyttäen juoksun turvallisuuden pitämiseksi riittävänä. Jokainen juoksija tai liikunnan harrastaja vastaa henkilökohtaisesti omasta terveydentilastaan ja juoksuterveydestään (tämä lauseke koskeen kaikkia paidaton juoksija oulun tekstejä).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Clayman, Charles B. (toim.) 1992. Liikunta ja terveys (Kodin terveyskirjasto -sarja). Suomennos Big Star Oy. Portugal: Weilin+Göös.