maanantai 21. joulukuuta 2009

Juoksijan ripuli

Juoksijan ripuli on runsaasta kestävyysjuoksuharjoittelusta mahdollisesti seuraava ripuli, johon voi liittyä ulosteen limaisuus ja verisyys. Oireiden uskotaan johtuvan ruoansulatuselimistön ja paksusuolen hapenpuutteesta, joka aiheutuu veren ohjautumisesta lihaksiston käyttöön. (Clayman 1992, 83.)

Juoksijan ripulin syynä on paksunsuolentulehdus. Hoitona pidetään juoksuharjoittelun määrän huomattavaa vähentämistä, jolloin oireet poistuvat yleensä heti. (Clayman 1992, 83.)

Esitetty tautikuvaus ei ole täydellinen ja kunkin juoksijan tai liikunnan harrastajan on perehdyttävä omaan terveydentilaansa tarvittaessa terveydenhuollon laillistettuja työntekijöitä käyttäen juoksun turvallisuuden pitämiseksi riittävänä. Jokainen juoksija tai liikunnan harrastaja vastaa henkilökohtaisesti omasta terveydentilastaan ja juoksuterveydestään (tämä lauseke koskeen kaikkia paidaton juoksija oulun tekstejä).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Clayman, Charles B. (toim.) 1992. Liikunta ja terveys (Kodin terveyskirjasto -sarja). Suomennos Big Star Oy. Portugal: Weilin+Göös.