tiistai 29. joulukuuta 2009

Nopeus

Nopeus (tässä) on tavoitteiden saavuttamiseen kulunut aika. Suppeammin liike-elämässä nopeus on halutun lisäarvon tuottamiseen kulunut lopputuotteen vastaanottajan hyväksymä aika. Hitaudella tarkoitetaan (tässä) tehotonta prosessia. (Ruokonen 2009, 6 ja 16.)

Kiire (tässä) on tilanne, jossa tavoitteet pyritään saavuttamaan mahdollisimman lyhyessä ajassa. Kiireessä lisäarvon tuottaminen on vähäistä. Rytmi (tässä) on tavoitteiden tuottamiseen käytettävän ajan jakamista tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. (Ruokonen 2009, 19.)
"Nopeus on sitä, että on onnistunut tehtävässä" (Ruokonen 2009, 20.)

"Asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat" (vanha itc-insinöörisanomus).

"Kukaan ei pidä odottamisesta" (Ruokonen 2009, 22–23 ja vanha itc-tradenomisanomus).
Korkean tuottavuuden yksikkö (henkilö/yhteisö/sidosryhmä) voi työskennellä kiireettömästi ja samalla nopeasti. Laiska työntekijä on tavallisesti kaikkein kiireisin. (Ruokonen 2009, 21–22.)

Optimaalinen nopeus on mahdollista saavuttaa prosessin tuottavuutta parantamalla. Henkilökohtaisella tasolla tuottavuuden paraneminen merkitsee mahdollisuutta saavuttaa sekä omat että yhteisön tavoitteet lyhyemmässä ajassa. Nopeuden lisäys ei ole mahdollista ilman riittävien resurssien käyttöä. (Ruokonen 2009, 13–14 ja 20.)

PS. vrt. maratonjuoksu.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ruokonen, Janne. 2009. Nopeammin! Hämeenlinna: Talentum Media.