perjantai 18. syyskuuta 2009

Juoksuaskeleen tukivaihe

Juoksuaskeleen tukivaihe on vaihe, jossa juoksijan vartalon paino lepää astuvan jalan varassa. Tekniikaltaan hyvässä (taloudellisessa) kestävyysjuoksijan tukivaiheessa eteenpäin suuntautuvan nopeuden menetys ja niin sanottu istuminen on vähäistä. Tukivaihe on juoksuaskeleen tärkein vaihe.(Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 15.)

Pikajuoksijalla juoksuaskeleen tukivaihe on hyvin lyhyt. Juoksuaskeleen tukivaiheessa esijännitetty nilkka kohtaavat toisensa askeliskussa. Tukivaiheen yksityiskohtia ovat muun muassa seuraavat seikat:
  1. vaiheeseen tullaan nilkan etuheilahduksen ja alas painamisen (kuopaisu) jälkeen lentovaiheesta
  2. nilkka-jalkaterä painetaan alustaan noin 15-20 cm painopisteen etupuolella (nilkka on esijännitetty, jotta estetään juoksijan painopisteen vajoaminen)
  3. jalkaterän tulee koskettaa alustaa siten, ettei sillä ole kosketushetkellä suhteessa juoksualustaan liikenopeutta (rullaava askel).
  4. tukivaiheen lihastyön pääosa tulisi tehdä mahdollisimman suurelta osin pohkeilla reisien sijasta
  5. vaiheesta poistutaan ponnistusvaiheeseen. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 15–18.)
Juoksijan painopisteen vajoamisen suuruuteen vaikuttavat jalan pystysuuntainen pudotusnopeus ennen jalan askeliskua ja tuki- ja liikuntaelimistön käyttö askeliskun vastaanottamisessa. Jalan pystysuuntainen putoamisnopeus vähenee, kun juoksijan lentovaihe on matala. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 15–16.)

KATSO MYÖS:
Juoksutekniikka (Virén)
Kestävyysjuoksijan käsitekniikka
Kestävyysjuoksutekniikan hallinta
Kestävyysjuoksutekniikan virheiden syyt

KIRJALLISET LÄHTEET:
Oikarinen, Erkki, Selvinen, Tero, Salmimies, Pekka, Karvonen, Juha, Latvala, Jarmo & Fogelholm, Mikael. 1988. Kestävyysjuoksuvalmennuksen perustietoa. Ei julkaisupaikkaa: Suomen Urheiluliitto.