torstai 17. syyskuuta 2009

Loikka- ja hyppelyharjoittelu

Loikka- ja hyppelyharjoittelulla voidaan kehittää ja ylläpitää kestävyysjuoksijan tukiominaisuuksiin kuuluvia kimmokestävyyttä ja voimakestävyyttä. Näiden tukiominaisuuksien harjoittelemisen tulisi kuulua kestävyysjuoksijan säännölliseen harjoitusohjelmaan. (Vuorimaa & Seppänen 1986, 88–89.)

Loikkaharjoitteita ovat muun muassa moniloikat, juoksuloikat ja yhdellä jalalla suoritettavat konkkaukset. Hyppelyharjoitteita ovat muun muassa kyykkyhyppely, jännehypyt, puolijännehypyt, haara-perusasentohypyt, tasajalkahypyt ja tasajalkahyppy-polvetrintaa-liike. Harjoitteet suoritetaan palautusosion sisältävinä sarjoina. (Oikarinen, Selvinen & Väätäinen 1988, 56.)

Loikka- ja hyppelyharjoituksissa liikkeet on suoritettava niin, että voima suunnataan suoraviivaisesti eteenpäin. Loikka- ja hyppelyharjoitusten tarkoituksena on kehittää lajinomaisen voiman tehokasta käyttöä juoksussa. (Oikarinen, Selvinen & Väätäinen 1988, 56.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Oikarinen, Erkki, Selvinen, Tero & Väätäinen, Juha. 1988. Kestävyysjuoksuvalmennuksen perustietoa. Ei julkaisupaikkaa: Suomen Urheiluliitto.
Vuorimaa, Timo & Seppänen, Leevi. 1986. Kestävyysjuoksuvalmennus. Kaarina: Suomen Urheiluliitto.