maanantai 28. syyskuuta 2009

Flow-tila: optimaalinen sisäinen kokemus

Optimaalinen sisäinen kokemus on henkilön tunne siitä, että hänellä on kyseisellä hetkellä täydellinen elämänhallinta. Optimaalisen sisäisen kokemuksen aikana henkilöstä tuntuu hyvältä elää (onni ja ilo). Optimaalista sisäistä kokemusta kuvaava termi on virtaustila (Flow-tila). (Csikszentmihalyi 2005, 16-19 ja 21.)

Optimaalinen sisäinen kokemus saavutetaan yleensä silloin, kun henkilö ponnistelee ylittääkseen omat rajansa (keskittynyt kamppailu haastetta vastaan). Myös saavutusten jälkeen tapahtuva lepääminen voi olla palkitsevaa. (Csikszentmihalyi 2005, 16-19 ja 22.)

Optimaalinen sisäinen kokemus voidaan saavuttaa tietoisuuden hallinnan kautta. Optimaalista sisäistä kokemusta on kuvattu määritelmällä "elämän paras hetki" ja mikäli se saavutetaan toistuvasti, henkilön elämänhallinnan tunne voi voimistua. (Csikszentmihalyi 2005, 16-19 ja 22.)

KATSO MYÖS:
Flow-tila: sisällysluettelo

KIRJALLISET LÄHTEET:
Csikszentmihalyi, Mihaly. 2005. Flow - elämän virta - Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu. Suomennos Ritva Hellsten. Tallinna: Rasalas Kustannus.