keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Kestävyysjuoksuharjoittelun kuormittavuus

Kestävyysjuoksuharjoittelu kuormittaa elimistöä fyysisesti ja psyykkisesti sen kestokyvyn rajoille saakka. Kestävyysjuoksuharjoittelu tulee ohjelmoida niin, että juoksijan juoksusuorituskyky kehittyy ja harjoittelupalautuminen vastaa harjoittelukuormitusta. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 19.)

Yleensä harjoituksen ylikuormittavuuden syy on harjoituspalautumisen alimitoitus. Harjoittelun kuormittavuus voi ylittää kestävyysjuoksijan palautumiskyvyn muun muassa seuraavista syistä (aakkosjärjestyksessä):
  1. epäluottamus valmennukseen
  2. epäonnistumisten kasaantuminen
  3. epärealistiset tavoitteet
  4. harjoituskuormituksen liian nopea kasvu (harjoitusvaatimukset ylittävät juoksijan juoksusuorituskyvyn tason)
  5. kovien ja erittäin kovien harjoitusten liian suuri määrä
  6. liiallinen juoksutekniikan harjoittelu
  7. liian suuri suoritusteho pitkäkestoisissa harjoituksissa
  8. runsas kilpaileminen. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 19.)
Ylirasitustila voi ilmetä fyysisinä, psyykkisinä, sosiaalisina ja toiminnallisina oireina. Kestävyysjuoksijan ylirasitustila oireita voivat olla muun muassa (aakkosjärjestyksessä):
  1. haluttomuus palautteen käsittelyyn ja suorituksen korjaamiseen
  2. juoksusuorituskyvyn (kestävyys, nopeus ja voima) heikkeneminen
  3. keskittymiskyvyn heikkeneminen ja tarmottomuus
  4. kilpailuvalmiuden heikentyminen, kilpailupelko ja itseluottamuksen väheneminen
  5. luovuttamisalttius ja selittely
  6. palautumisajan pidentyminen ja leposykkeen nousu
  7. motoristen suoritusten (puhtaus, rytmi ja sujuvuus) heikkeneminen
  8. psykosomaattiset (toiminnalliset) oireet
  9. psyykkiset oireet (muun muassa epäsosiaalisuus). (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 20).
Jos harjoittelukuormitus ylittää elimistön palautumiskyvyn, on seurauksena ylirasitustila. Ylirasitustila ennaltaehkäistään muuttamalla harjoittelua ja ryhtymällä korjaaviin toimenpiteisiin ylikuormitustilan ensimmäisten oireiden ilmaantuessa (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 19–20).

Harjoittelu ei ole ainoa syy, josta juoksijan ylirasitustila voi aiheutua. Kestävyysjuoksijan harjoittelurasituksen lisäksi harjoittelua voivat kuormittaa juoksijan terveyteen, ympäristöön ja elinolosuhteisiin liittyvät tekijät. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 19–20).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Oikarinen, Erkki, Selvinen, Tero, Salmimies, Pekka, Karvonen, Juha, Latvala, Jarmo & Fogelholm, Mikael. 1988. Kestävyysjuoksuvalmennuksen perustietoa. Ei julkaisupaikkaa: Suomen Urheiluliitto.