maanantai 28. syyskuuta 2009

Flow-tila: mielen virtaustila

Mielen virtaustila (Flow-tila) on ajattelukyvyn ominaisuuksien harjaannuttamisen ja käytön myötä saavutettava virtaustilakokemus. Mielen virtaustilakokemuksen uudistaminen edellyttää virtaustilatoiminnon jatkuvaa monimuotoistamista. (Csikszentmihalyi 2005, 175–208.)

Virtaustilatoiminnossa mieli ja keho toimivat saman päämäärän saavuttamiseksi. Mielen virtaustilan edellytykset ovat seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. ajatuksilla leikkiminen
  2. hyvin harjoitettu muisti ja asioiden ulkoaopettelu
  3. omavarainen mielen maailma ja ajatusvirtaan uppoutuminen
  4. sisäisen symbolijärjestelmän omaksuminen (sanat ja niiden suhteet toisiin sanoihin). (Csikszentmihalyi 2005, 175–190.)
Mielen virtaustilatoimintoja ovat muun muassa filosofinen ajattelu, tieteellinen tutkimus, keskustelutaito, sanaleikit, lukeminen ja kirjoittaminen. Luova kirjoittaminen on yksi keino järjestää sisäistä maailmaa. (Csikszentmihalyi 2005, 175–205.)

Mielen virtaustilan edellytys on mielen symbolisten toimintojen sisältämien mahdollisuuksien käyttöönotto ja kehittäminen. Ilman sisäisesti motivoitunutta jatkuvaa oppimista henkilö on ulkopuolisten ajatusten ohjailtavissa. (Csikszentmihalyi 2005, 208.)

KATSO MYÖS:
Flow-tila: sisällysluettelo

KIRJALLISET LÄHTEET:
Csikszentmihalyi, Mihaly. 2005. Flow - elämän virta - Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu. Suomennos Ritva Hellsten. Tallinna: Rasalas Kustannus.