perjantai 25. syyskuuta 2009

Kestävyysjuoksijan hyvä ravitsemustila

Kestävyysjuoksijan hyvä ravitsemustila on tila, jossa kestävyysjuoksijan elimistön käytettävissä on sen kudoksissa riittävästi energiaa, nestettä, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Hyvä ravitsemustila on kestävyysjuoksuharjoittelun tukiominaisuus. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 31.)

Kestävyysjuoksijan hyvän ravitsemustilaan kuuluu myös kehon rasvakudoksen määrän pitäminen riittävän alhaisena muun muassa sen aiheuttaman juoksusuorituksen epätaloudellisuuden vuoksi. Hyvä ravitsemustila on kestävyysjuoksijan nauttiman oikein koostetun ja määrältään riittävän monipuolisen ruokavalion tulos. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 31-32.)

KATSO MYÖS:
Kestävyysjuoksijan ravitsemustilan mittarit
Nestetasapaino
Rakentava harjoittelu
Rasitusta edeltävä ruokavalio
Suolatankkaus
Vitamiini- ja kivennäisainetankkaus

KIRJALLISET LÄHTEET:
Oikarinen, Erkki, Selvinen, Tero, Salmimies, Pekka, Karvonen, Juha, Latvala, Jarmo & Fogelholm, Mikael. 1988. Kestävyysjuoksuvalmennuksen perustietoa. Ei julkaisupaikkaa: Suomen Urheiluliitto.