keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Ylirasituksen hoito-ohjelma

Ylirasituksen hoito-ohjelma on joukko toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on palauttaa kestävyysjuoksijan elimistön fyysinen ja psyykkinen tila tasolle, jossa juoksija voi harjoitella tavoitteellisesti. Ylirasituksen hoito-ohjelma perustuu ylirasitustilan syiden selvittämiseen ja toimenpiteisiin, jotka palauttavat kestävyysjuoksijan elimistön kyvyn kestää harjoituskuormitusta. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 19–20.)

Ylirasitustilan hoito tapahtuu lepäämällä ja aktiivisen palautumisen menetelmin. Ylirasitustilan hoito-ohjelmassa voi sisältää muun muassa seuraavia toimenpiteitä (aakkosjärjestyksessä):
  1. elämänarvojen määrittäminen ja elämän saattaminen tasapainoon
  2. elinolosuhteiden parantaminen ja hyvien ystävien hankkiminen
  3. epäsäännöllisten elämäntapojen säännöllistäminen
  4. hieronta ja rytminen voimistelu
  5. kiireen ja työpaineiden vähentäminen
  6. kylpeminen (15–20 min 33–34 asteinen vesi iltaisin) ja kylmä suihku aamuisin
  7. lepo rauhallisessa ympäristössä ja maltillinen auringonotto
  8. tasapainoinen ruokavalio ja maltillisuus nautintoaineiden käytössä
  9. terveydentilasta huolehtiminen (lääkärintarkastukset). (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 19–20.)
Ylirasituksen hoito-ohjelman tulisi keskittyä ylirasitustilan tärkeimpien syiden poistamiseen. Kestävyysjuoksuharjoittelu ylirasitustilan aikana voi johtaa juoksusuorituskyvyn pysyvään alenemiseen tai juoksu-uran loppumiseen. (Oikarinen, Selvinen, Salmimies, Karvonen, Latvala & Fogerholm 1988, 19–20.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Oikarinen, Erkki, Selvinen, Tero, Salmimies, Pekka, Karvonen, Juha, Latvala, Jarmo & Fogelholm, Mikael. 1988. Kestävyysjuoksuvalmennuksen perustietoa. Ei julkaisupaikkaa: Suomen Urheiluliitto.