maanantai 28. syyskuuta 2009

Flow-tila: elämän tarkoitus

Elämän tärkein tarkoitus on päämäärä, joka antaa muille elämän osatavoitteille yhteisen suunnan eli teeman. Elämän päämäärän tulisi olla yhteisöllinen ja henkilökohtaisesti valittu. Määritelty elämän päämäärä ja siihen pyrkiminen voivat muuttaa koko elämän yhdeksi päättymättömäksi virtaustilakokemukseksi, joka on myös elämän tarkoitus. (Csikszentmihalyi 2005, 306–310 ja 329.)

Elämän kokonaistarkoitus on sen kolmesta osatarkoituksesta muodostuva. Elämän osatarkoitukset ovat toiminnan motiivi, itse toiminta ja toiminnan psyykkinen palkitsevuus:
  1. "Elämän tarkoitus on tarkoitus, olipa se mikä tahansa, tulipa se mistä tahansa, elämälle antaa tarkoituksen yksi, kaiken kattava päämäärä."
  2. Elämän tarkoitus on toteuttaa elämälle valittu päämäärä päättäväisillä teoillaan ja ponnisteluillaan
  3. Elämän tarkoitus on ehyt tietoisuus eli virtaustila. (Csikszentmihalyi 2005, 311.)
"Joka tietää, mitä tahtoo ja toimii määrätietoisesti saadakseen sen, on ihminen jonka tunteet, ajatukset ja toiminta ovat keskenään yhdenmukaiset, ja siksi hän on myös saavuttanut sisäisen eheyden". Sisäinen eheys antaa sisäisen rauhan, ja henkilö ei käytä psyykkistä energiaansa tarpeettomiin asioihin (muun muassa pelko, epäilykset, katumus tai pelko). (Csikszentmihalyi 2005, 311.)

KATSO MYÖS:
Flow-tila: sisällysluettelo

KIRJALLISET LÄHTEET:
Csikszentmihalyi, Mihaly. 2005. Flow - elämän virta - Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu. Suomennos Ritva Hellsten. Tallinna: Rasalas Kustannus.